Hallo,

Ik ben Maykel en studeer Pedagogische Wetenschappen. De afgelopen maanden (oktober t/m december 2016) ben ik in Suriname geweest om te helpen in de crèche van kinderhuis Ramoth.

Kinderhuis Ramoth is een kinderhuis waar kinderen opgevangen worden waarvan de ouders ver in het binnenland wonen (daar zijn geen scholen). Ook zijn er een aantal kinderen waarvan de ouders zijn overleden of waarvan de ouders door omstandigheden (denk aan bijvoorbeeld drank- of drugsverslaafden) niet meer voor de kinderen kunnen zorgen. In totaal verblijven er zo’n 25 kinderen in het tehuis. Daarnaast heeft het kinderhuis een crèche. Hier worden overdag kinderen opgevangen van ouders die werken. Hier heb ik bij geholpen. Op de crèche worden vijf baby’s opgevangen in de leeftijd van zes maanden tot anderhalf jaar en 8 peuters in de leeftijd anderhalf jaar tot en met drie jaar. Daarnaast doet Huize Ramoth ook naschoolse opvang. Rond 12.00 uur halen we 10 kleuters uit de groepen 1 en 2 van school en om 13.00 uur komen daar nog 6 kinderen uit groep 3 tot en met 8 bij. Voor 12.00 help ik soms bij de baby’s en soms bij de peuters. Zo help ik met flesjes geven, luiers verschonen, spelen en knutselwerkjes maken. Ook help ik bij het baden. Zo noemen ze in Suriname het douchen. Vanaf 12.00 uur help ik om de kleuters op te halen van school en over het algemeen bedenk ik voor de middag een knutselwerkje of een spelletje om met de naschoolse kinderen te doen. Door onder andere beperkte middelen en toch wel een iets andere aanpak van sommige crèche leidster dan je vanuit Nederland gewent bent, is dit een ontzettend leerzame ervaring voor mij geweest.

Naast mijn werk bij Huize Ramoth was er gelukkig ook nog voldoende tijd over om andere leuke dingen te ondernemen in Suriname. Zo heb ik samen met een vriendin bijvoorbeeld salsalessen gevolgd. Dit was altijd ontzettend gezellig. Het uitgaansleven in Suriname is ook erg leuk. Elke avond is er een andere club waar je goed terecht kunt voor een lekker drankje en natuurlijk een super leuke dansvloer. Ook hebben we veel tripjes gedaan naar het binnenland om te genieten van de prachtige natuur en de bijzondere cultuur. We hebben bijvoorbeeld in rivieren gezwommen, gewandeld door marron dorpen en boven op bergen gestaan met uitzicht over het oerwoud. Ook hebben onder andere kaaimannen, dolfijnen, apen, slangen en vogelspinnen gezien. Ik heb echt een toptijd gehad in Suriname en raad het zeker aan om hier ook naar toe te gaan voor stage!

Met de dienstverlening van GuidePoint Suriname bereik je meer én houd je tijd over om te genieten van al het moois dat Suriname te bieden heeft. Neem vrijblijvend contact op met GuidePoint Suriname en profiteer van onze kennis en ervaring en ons uitgebreide netwerk.

Dream, desire, destination. GuidePoint Suriname wijst de weg.